USA 2014

Jag och Robin hade en helt fantastisk resa. Jag är så himla nöjd, och vi båda skulle verkligen vilja åka tillbaka. 
Men som alltid, så är det lätt att vara efterklok. Hade jag gjort resan igen skulle jag gjort den lite annorlunda. Och därför tänker jag göra det här inlägget som någon slags guide, som jag gärna hade läst innan jag själv åkte. 

San Francisco
har ju redan ett eget inlägg om den här staden, men tar det lite snabbt igen.
Trevlig stad, men ingen jag skulle besöka igen. Många tycker precis tvärtom så vi kanske missade något viktigt.
Åk inte så sent som vi åkte, det var mulet de flesta dagarna, åk juli eller augusti. 
Vi var mest vid Fishermans Wraft och Union Square, och det är kanske där man ska prioritera att bo. Dock är det ganska dyrt, och trots att vi bodde en bit ifrån var det jättesmidigt att ta spårvagn eller tåg från hotellet. Här behöver man ingen bil, vi hämtade ut våran när vi skulle lämna stan och det gick jättebra utan, bra förbindelser! Finns också hop in - hop of bussar som verkade jättesmidigt, om man enkelt och turistigt vill ta sig fram. Vi skippade den, men kanske värt att prova. 
Fyra dagar för oss var ganska lagom, då hann man med det mesta. Sedan vill man ju inte klämma in för mycket att göra på samma dag, som vi försökte med Alcatraz och Golden Gate bron. Hade ju säkert gått om inte vi var så himla trötta, men ändå. Det ska inte vara stressigt på semestern!
Jag tycker man ska försöka hinna med; cykla över Golden Gate bron. Alcatrazfängelset. Åka gammal spårvagn. Fishermans Wraft och pir 39. Union Square. Lombard street. Har man tid så passa på att gå till Golden Gate park och kanske besöka Muir Woods.

High way 1;
Hyr en bil och åk bara! Så himla fint! Rekommenderar från norr till söder. Enkelt att bara svänga in ifall man vill och man har ingen mötande trafik i vägen för utsikten.
Stanna i Santa Cruz och besök Cowell Park.
Stanna två nätter; i Carmel och Santa Barbara.
Man tänker att det inte är så långt, att man hinner, men det gör man inte om man vill stanna och ta kort eller bara ta in utsikten. Och det vill man. Det är så skönt att slippa stressa, inte tänka så mycket på att komma fram hela tiden. De som kör sträckan på en dag är ju galna. Bara mellan de två städer jag föreslagit man ska övernatta i finns ju hur många fina utsiktsplatser som helst!
Det är inte så långt, men det är smalt, krokigt och man får köra ganska sakta.
Vi stannade bara en natt, i Morro Bay, och det funkade, men skulle rekommendera folk att ta två nätter. Vi stannade ju en stund i Santa Barbara innan vi åkte till L.A och det var så himla fint där, önskar att vi hade haft mer tid. 
På vägen därifrån mot L.A i Camarillo ligger en stor, bra outlet som är värd ett besök. 

Los Angeles; 
Den här staden är extremt stor. Det finns liksom olika städer i staden. Det var något vi inte riktigt förstod när vi bokade hotellet, att det var så långt och framför allt att det skulle ta sådan tid att ta sig fram och tillbaka. Att åka till stranden var ju ett heldagsprojekt, åkte vi på morgonen 9 kom vi hem vid 7 på kvällen igen. Att åka tre mil på motorvägen tog två timmar!
Här är bil ett måste, har ingen aning om hur vi skulle klarat det annars. Och att köra var väldigt ovant och jobbigt i början, men man vande sig. Med en bra GPS, tid, tålamod och is i magen så går det. Sen beror det väl på vart man är van att köra, och hur mycket man har kört innan.
Vi trivdes jättebra på hotellet och det låg ju ganska nära till allt, men skulle jag åka igen hade jag bott på flera olika istället istället för samma hela veckan;
Tre nätter i Santa Monica, sola, bada och bara ha de bra. Besöka Venice och Marina Del Rey. Ta in staden, när vi var där så låg vi ju bara vid stranden hela dagen.
Två-tre nätter i Hollywood. Vill man åka till Disneyland skulle jag spenderat två nätter i Anaheim
Jag tycker man ska försöka hinna med;
Santa Monica och piren. Venice beach. Marina del Rey. Walk of fame. Rodeo Drive. Beverly Hills och Bel Air(fanns bussturer till kändisarnas hem eller så fixar man en starmap och tar sin egna bil). Gå på någon match, baseball var kul, men vi ville helst gått på basket. Universal studios(jag älskade det), vi fick råd av andra att köpa VIPpass, men nöjde oss med Front of The Line-pass och vi var supernöjda - något av det måste man nog köpa för att få uppleva så mycket som möjligt. Griffith Park observatory, härifrån såg man ut över hela staden och Hollywoodskylten.

Las Vegas;
Helt fantastisk stad. Jag älskade den!
Här bokade vi ett bra hotell lite lyxigare hotell och så lät vi bilen stå.
Vi valde att bo på ett hotell nära stippen men inte direkt på. Väldigt skönt, ett lugnt bra läge. 
Tre nätter var lite för lite tyckte jag, speciellt när man inte varit där förut. Man vill ju hinna se så mycket. Sedan ska man absolut gå på en show när man är där, vilket blir en hel kväll. Och om man vill hinna spela lite så går tiden fort! Så första gången man är där skulle jag nog rekommendera fyra nätter.
Stippen är ju ganska lång, och gå in i vartenda hotell varken orkar eller hinner man inte. Eller det hann inte vi i alla fall eftersom vi låg vid poolen på dagarna. Men jag tycker personligen det är på kvällen man ska ut och uppleva Vegas. 
Gå inte bara utanför och kika, gå in på hotellen, de är verkligen helt fantastiska!
Jag tycker man ska försöka hinna med:
Bellagio, deras vattenshow är en klass för sig. Äta i Eiffeltornet, väldigt gott och underbar utsikt. Går på en show, cirque de soleil Le Rêve kan jag verkligen rekommendera. Spela på casino(varför åker man annars dit?). Åka upp i Stratosphere. Bara gå runt på stippen, det finns alltid något eller någon att kolla på. 

Grand Canyon;
Det är en liten bit att åka från Las Vegas och hit, men det är verkligen värt det! Passa på att svänga förbi Hoover dammen som ligger på vägen. Vägarna är lätta, så det går ganska fort.
Vi bodde i Williams, ett trevlig samhälle en timme från Grand Canyons nationalpark. Det funkade bra, det var bara raka vägen från Williams till parken. 
Att sova en natt var alldeles lagom, på eftermiddagen när vi kom åkte vi till parken, sedan åkte vi dit en sväng dagen efter vi åkt helikopter också. Det räckte tyckte vi.
Jag tycker man ska försöka hinna med;
Se soluppgång eller solnedgång. Åka till olika utkiksplatser, vi åkte från Matherpoint till Desert Point wiew, massa fina ställen att stanna på. Flyga helikopter, det är svårt att förstå hur stor det är annars på något sätt. 
På väg tillbaka till L.A stannade vi och sov en natt, alldeles för långt att åka annars. De sista dagarna bodde vi på ett hotell nära flygplatsen, skönt att varva ner de sista dagarna. 

Sista tipset är att njuta. Njut av att vara hemifrån, att ha semester, att få uppleva saker. Stressar man runt för att försöka hinna med allt eller för att allt ska bli perfekt så går det så lätt åt skogen. 
Man ska inte ta för hårt på saker som inte går exakt som man vill. När man kommer tillbaka sen så minns man ändå bara det bra.
xoxo


usa 2014 | |
Upp